Biobränsle trend i Europa

Nu kommer allt fler förslag på hur den globala temperaturökningen ska bromsas. I EU är en av lösningarna att satsa på biobränsle i transporter. Jordbruksjätten Cargill i Belgien satsar runt en halv miljard kronor. I år räknar de med att inviga en ny biodieselfabrik.

EU har som övergripande mål att biobränsle ska stå för 10 procent av bränsleförbrukningen inom transportsektorn år 2020, och många länder använder ekonomiska styrmedel för att stimulera biobränsleanvändningen. I till exempel Belgien är delar av biobränsleproduktionen skattebefriad, skriver DN i onsdagens tidning.

Jordbruksföretaget Cargill ska förutom biodieselfabriken bygga ett nytt raffinaderi för grönskaksolja, och en spannmålskross byggs om, så att den även kan krossa raps. Deras mål är att producera 250 000 ton biodiesel per år.

 

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2007-02-28
Skriv ut
8090905