Svamp kan omvandla avfall
till etanol

Ett forskarlag vid högskolan i Borås har upptäckt en svamp som effektivt kan omvandla avfall till etanol. Ur den biomassa som blir över kan man utvinna ett superabsorberande, antibakteriellt material som kan komposteras.

Sökandet efter en svamp för etanolframställning inleddes av professor Mohammad Taherzadeh och hans forskarteam för sju år sedan.

-Man använder i dag bagerijäst för att framställa etanol, men vi har hittat en svamp som är effektivare än bagerijästen, berättar Mohammad Taherzadeh, professor i bioteknik vid Institutionen Ingenjörshögskolan på Högskolan i Borås, och enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Borås en av världens ledande etanolforskare.

Svampen tillhör en grupp trådbildande svampar, zygomyceter, och är en så kallad saprofyt, vilket innebär att den lever på döda organismer. Den växer på avfall och avlopp, men är i Indonesien en vanlig matsvamp.

-Den kräver egentligen inget särskilt för att börja växa och bryta ner avfallet, men temperaturen spelar viss roll. Vi har provat att få den att växa på sulfitlut, men även på rishalm, skogsrestprodukter och fruktskal och resultatet är lika bra i samtliga fall, berättar Mohammad Taherzadeh.

Sulfitlut är en biprodukt vid framställning av pappers- och viskosmassa.

Forskarteamet upptäckte också att det gick att få fram ett cellväggsmaterial ur den biomassa som blev kvar vid etanolframställningen. Detta superabsorberande och antibakteriella material är dessutom biologiskt, så att det kan komposteras och återvinnas.

Superabsorberande material används i bland annat blöjor, bindor och sårvårdsprodukter.

Se även

Högskolan i Borås

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2007-03-09
Skriv ut
8148671