Projektstart för DME-fabrik i Piteå

Det europeiska projektet BioDME håller imorgon sitt första projektmöte på Chemrecs anläggning i Piteå. Om ett och ett halvt år kan Chemrec dagligen leverera 4-5 ton av det nya biobränslet dimetyleter, DME. Volvo har då de första av fjorton DME-drivna lastbilar klara och Preem har byggt fyra tankstationer, heter det i ett pressmeddelande från Chemrec.

Det unika projektet demonstrerar hela kedjan från biomassa till lastbilar som drivs av DME. Chemrecs roll är att bygga och driva anläggningen där DME produceras genom förgasning av svartlut, en mellanprodukt i massafabriker.

Konsortialavtalet mellan de sju internationella parterna blev nyligen klart och projektet slutgiltigt godkänt av EU. Projektet finansieras av konsortiets parter, EU:s sjunde ramprogram och den svenska Energimyndigheten med en total budget på 265 Mkr.

- Vi är mycket stolta över att vara del av BioDME-projektet, säger Chemrecs VD Jonas Rudberg. DME producerad från biomassa via svartlutsförgasning rankas bäst bland andra generationens biobränslen vad gäller energieffektivitet, produktkostnad och miljöpåverkan. Vår teknologi ger massaindustrin i Sverige och globalt stora möjligheter att stärka sin lönsamhet och bidra till reduktion av växthusgaser.

Världsledande projektpartners
Projektets parter, som representerar alla de industriella sektorer som behövs för att introducera ett nytt drivmedel, bidrar med världsledande kompetens inom sina områden.

Chemrec och Haldor Topsøe projekterar och bygger DME-anläggningen i anslutning till Smurfit Kappas linerbruk i Piteå. Anläggningen baseras på Chemrecs patenterade teknik för svartluts­för­gasning och Haldor Topsøes unika syntesprocess för DME. Volvo Group, som är koordinator för hela projektet, tar fram fjorton lastbilar som drivs med DME. Delphi och Volvo utvecklar insprutnings­systemet för DME till motorerna. ETC, Energitekniskt Centrum i Piteå, deltar med expertis inom syntesgas- och katalysatorområdena och utvärderar anläggningens prestanda. Preem bygger fyra tankstationer och Total tar fram specifikationer för smörj- och drivmedel. 

För mer information kontakta:
Patrik Löwnertz, VP Marketing & Sales, Chemrec tel 08-440 40 67, patrik.lownertz@chemrec.se, eller se www.chemrec.se

Följ utvecklingen av projektet på www.biodme.eu

 

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2008-09-09
Skriv ut
8103203