Årets bästa resultat för team Biogas.se

Sjätte tävlingshelgen i STCC, sjätte plats. Det är den bästa placeringen någonsin för de klimatsmarta biogasdrivna VW-bilarna i STCC.

– Äntligen börjar det lossna, säger teamets förare Patrik Olsson.

Teamet har under sommaruppehållet uppdaterat de två klimatsmarta Volkswagen Scirocco-bilarna genom att bland annat fördela bilens vikt jämnare över fram- och bakaxel. Samtidigt har flera test genomförts och inställningarna finjusterats. Och alla medlemmar i teamet fick lön för mödan, med besked, under helgens tävlingar på Karlskoga Motorstadion.

Teamets andraförare Patrik Olsson tog sin biogasdrivna VW Scirocco till pole position i heat två och kunde efter 17 hårda varv köra i mål på en sjätteplats, bästa placeringen någonsin för det nystartade teamet.

– Det här är utan tvekan ett av de roligaste racen i hela mitt liv, att få ligga först med en ordentlig lucka ner till bakomvarande bil är en känsla som inte går att beskriva, berättar Olsson sprudlande av glädje.

Olsson startade från tolfte plats i helgens första heat men kunde efter en mycket lyckad start ta tre placeringar redan i första kurvan. Efter några varv kunde Olsson ta ytterligare placeringar och slutade som åttonde bil när alla 17 varv var körda. Då startordningen i heat två blir omvänd bland de åtta främsta bilarna i heat ett startade också Olsson från pole position och hade bästa möjliga förutsättningar inför det andra racet. Där var Olsson snabbt iväg när startfältet fick grönt ljus och en kollision mellan bakomvarande bilar gav Patrik Olsson en ordentlig lucka. Olsson behöll ledningen i sex varv innan mästerskapsledarna hade knappat in på Olsson och kunde passera honom.

– Det här är den absoluta glädjen, sa teamchef Tobias Johansson. Bästa placeringen för oss någonsin, och nu leder ju faktiskt Patrik den interna poängligan framför Fredrik med sina tre mästerskapssegrar.

Fredrik Ekblom hade en tung helg. Han imponerade stort på lördagsmorgonens träningspass där han satte sjätte bästa varvtid, också det teamets bästa resultat någonsin. Med tio minuter kvar av testpasset tappade dock Ekblom sitt vänstra framhjul då alla hjulbultar gick av och han åkte av banan in i skyddsmuren.

Trots ordentliga skador lyckades teamets mekaniker med det omöjliga att reparera bilen till kvalet som gick en timme senare. Dessvärre hade bilen flyttats från bandepån och blev enligt reglerna diskvalificerad från kvalet. I det första heatet tvingades han bryta på grund av motorproblem och trots uppvärmda mekaniker hann de inte få bilen färdig till det andra heatet.

– Det är klart att det känns skitsurt att inte få köra något. Vi presterade ju fint på den första träningen men sviterna av kraschen gjorde att jag inte kunde köra mer. Bevisligen hade motorn fått en smäll i kraschen, men det märkte vi inte innan heat två, berättade en besviken Fredrik Ekblom.

För mer information, kontakta Ulrika Freidlitz, PR-chef E.ON, tel 0702-670 202 e-post ulrika.freidlitz@eon.se, Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Personbilar, tel 070-35 896 57 e-post marcus.thomasfolk@volkswagen.se eller Tobias Johansson, teamchef Biogas.se, tel 0705-866 020.


Team Biogas.se är världens första racingteam som kör på biogas - marknadens mest klimatsmarta bränsle. Bakom Biogas.se står energiföretaget E.ON - med målet att erbjuda förnybart drivmedel till alla Sveriges bilister - som tillsammans med samarbetsparterna Volkswagen och LRF deltar i STCC med två biogasdrivna Scirocco. Teamets förare är Fredrik Ekblom och Patrik Olsson. STCC är Sveriges tuffaste racingmästerskap för standardbilar och körs under nio deltävlingar från 2 maj till 26 september. För mer information om biogas som drivmedel, om teamet om bilarna - se www.biogas.se För mer information om E.ON - se www.eon.se

 

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2009-08-17
Skriv ut
8103230