Energibönder åker till stan

Mälardalens energibönder kommer till centrala Stockholm fredag 13-lördag 14 november. Inne i Kulturhuset och ute på Kulturhustorget ska de dela med sig av sina erfarenheter. Med sig har de bland annat vindkraftverk, salix och en racerbil som körde årets STCC-lopp - på biogas.

Biogas kan bl a driva racerbilar.

- Vi vill lyfta fram den breda verksamhet som Mälardalens bönder har. Traditionellt har det varit nötkött och mjölk, men bonden har flera valmöjligheter, som till exempel bioenergi, och det gäller att anpassa sig till rörliga marknader, säger projektledare Auni Hamberg på LRF Mälardalen, som arrangerar det hela tillsammans med Kulturhuset i Stockholm.

Många bönder ser bioenergi som en utvecklingsbar verksamhet, säger hon. I Mälardalen är det biobränsle som dominerar bioenergiföretagsamheten.

Att LRF nu drar iväg till Stockholm med bönderna förklarar hon så här:

- LRF tar ansvar för ett hållbart Sverige. Vi stöttar bönder i deras företagande, och precis som vi har stöttat mjölk- och grisbönder så stöttar vi nu böndernas bioenergiverksamhet. Det speglar dagens verksamhet på landsbygden, säger Auni Hamberg.

Fredag 13 november bjuds allmänheten på gratis sopplunch inne i Kulturhuset och får lyssna på en energidiskussion mellan forskare och bönder, ledd av TV-profilen Fredrik Berling. Det kommer att handla om vindkraft, biobränsle och biogas.

Lördag 14 november blir det blåbärssoppa värmd på mobil biogasreaktor ute på Kulturhustorget. Där finns de biobränslesatsande bönderna på plats för att berätta om hur det går till på en energigård. Bönderna odlar salix, bygger för gårdsbiogas och satsar på vindkraft, och besökarna får också se ett mini-vindkraftverk, salix, en rapsoljemaskin, ett energihus och en biogas-racerbil som deltog i årets STCC-lopp.

Se även

Läs programmet här! 

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2009-11-12
Skriv ut
8158616