Frågan som försvann – Varför vågar inte politikerna diskutera energi? 

av Erik Brink, Jordbruksaktuellt

Vi är nu inne på upploppet inför valet den 17 september. Media rapporterar dagligen om om de senaste debatterna, utspelen och opinionsläget. Alla partier talar om jobben, men det ser ut som det blir pensionärerna som blir de största vinnarna i årets valrörelse. En fråga om inte kommit upp i någon större utsträckningen på den offentliga dagordningen är vår framtida energiförsörjning.

Jan Björklund och Folkpartiet har försökt vifta med det röda kärnkraftsskynket men inte fått igång någon större debatt.

Centern och Miljöpartiet som normalt brukar profilera sig inom miljöfrågor har haft en ovanligt låg profil nu. Och även när de vill lyfta frågor som subventioner av miljöbilar eller förnybar energi tar inte debatten fart.

Nu är ju visserligen energifrågan så mycket större än bara kärnkraft och förnybar energi, men politikerna verkar rädda för att ge sig in i debatten om hur den svenska energipolitiken ska se ut i framtiden. Hur mycket kommer energikonsumtionen att öka i Sverige, vilket utbud ska trygga efterfrågan på energi och drivmedel, var ska energin produceras och hur ska utsläpp/avfall hanteras? Energi är sysselsättning, energi är miljö, energi är utrikespolitik, energi är makt. Utan energi står vi stilla, men i valrörelsen är en av de viktigaste framtidsfrågorna frånvarande.

Energipolitik i valrörelsen 2010

Alliansen

  • Etanolinblandningen i bensin ökar från 5 till 10 procent. (Dock begränsas skattefriheten vid en inblandning över 6,5 procent etanol)
  • Supermiljöbilspremie på 40 000 kr till den som köper en bil med lägre utsläpp än 50 gram/kilometer.
  • Andelen förnybar el ska öka till 25 TWh år 2020.
  • Nya kärnkraftreaktorer får ersätta gamla.

De rödgröna

  • Koldioxidskatten höjs, 49 öre dyrare bensin per liter.
  • Premie för att konvertera till etanol (5 000 kr), gas eller el (10 000 kr)
  • 600 miljoner i klimatinvesteringsprogram till kommuner och företag.
  • Andelen förnybar el bör vara minst 30 TWh år 2020.
  • Kärnkraften ska successivt fasas ut. Inga årtal.
Din kommentar visas först sedan den har godkänts av en webbredaktör. Ange alltid e-postadress (den visas inte vid kommentaren) och glöm inte att skriva under din kommentar med signatur.


Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2011-09-06
Skriv ut
8154831