Första svenska bussarna
med flytande biogas

Inom kort kommer Sveriges första bussar med flytande biogas att rulla på E4 mellan Uppsala och Arlanda. Satsningen betyder att Upplands Lokaltrafik (UL) förverkligar ett första steg i en omfattande miljösatsning med målet att år 2014 köra 80 procent av Regionbussarna på biogas.

– Att vi nu får tillgång till biogas i flytande form är avgörande för att vi ska kunna använda den för regiontrafiken, då bussarna annars måste tankas för ofta. Vi genomför nu en testperiod och hoppas att detta ska visa sig vara rätt väg att gå för att UL ska kunna erbjuda kunderna miljövänligare resmöjligheter med Regionbussarna, säger UL:s vd Malte Burwick i ett pressmeddelande.

Kostnadseffektiva bränsletransporter
– Ska man locka människor att åka kollektivt så ska bränslet inte leda till ökade koldioxidutsläpp. En trolig utveckling är att en stor del av kollektivtrafiken kommer att drivas av biogas framöver och då måste vi kostnadseffektivt kunna transportera biogasen dit där den efterfrågas, vilket nu blir möjligt genom den flytande biogasen, säger Göran Persson, före detta statsminister och styrelseordförande i Scandinavian Biogas.

De nya bussarna har tagits fram genom ett samarbete mellan UL, bussbolaget Nobina och Scandinavian Biogas samt tankstationen med LGB (flytande biogas) som är den första i Sverige, av Scandinavian GtS.

Ombyggda bussar
Två dieselbussar från Nobinas befintliga busspark har byggts om och kommer att köras på en blandning av biogas och diesel, en teknik som kallas Dual Fuel. Tekniken innebär att verkningsgraden blir lika hög som om bussen kört på ren diesel och medför att bränsleförbrukningen kan minskas med 20-30 procent, jämfört om bussen endast drivits av biogas.

Vid frågor eller önskemål om faktamaterial, kontakta:
UL:s informationschef Sture Jonsson, 018-65 99 08 eller 070-212 03 85
Scandinavian Biogas kommunikationschef, Alexandra Fleetwood, 0733-999 699
Nobinas trafikchef Peter Nilsson, 018-430 12 03 eller 0701-87 10 23

Upplands Lokaltrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Uppsala län. Verksamheten omfattar linjetrafik med buss och tåg, Upptåget. Totalt används ca 340 bussar och 10 tåg. UL ägs av Landstinget i Uppsala län och länets kommuner.

 

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2010-05-25
Skriv ut
8158700