Oscars salix växte bäst


Trettonårige Oscar Fjärrstrand tog hem segern i Energimyndighetens och Lantmännen Agroenergis salixtävling. På dryga tre månader blev Oscars stickling 142 centimeter hög.

Tävlingen drogs i gång i samband med Brunnby lantbrukardagar den 8 juli i år, när ett 40-tal deltagare fick märkta salixsticklingar av den nya salixsorten Klara.

-Vi ville hitta ett nytt sätt att sprida intresset för salix, och nå de nya salixodlarna, säger Erik Hedar på Energimyndigheten.

Oscar Fjärrstrand från Sala var en av dem som nappade på tävlingen, och planterade salixsticklingen i trädgårdslandet hemma på gården. Att få fart på salixen var ingen match, enligt vinnaren:

Framtidens salixodlare? Oscar Fjärrstrand från Sala segrade i salixtävlingen, och fick ta emot priset under årets upplaga av Elmiamässan.
-Vatten och kodynga, svårare var det inte. Sen fick jag binda upp den vartefter den växte, och jag tyckte att den växte bra, säger Oscar Fjärrstand som tog hem segern i konkurrens med bland andra LRF-konsult, JTI – institutet för jordbruks- och miljöteknik, Svalöv Weibulls och Holmen skog.

Om det blir någon mer omfattande salixodling på gården får framtiden utvisa.

-Kanske, säger Oscar Fjärrstrand.

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2010-10-28
Skriv ut
8158686