2013-01-30

SBI satsar
på stora och små anläggningar

Sett ur lantbruksperspektiv är Hagelsrums Gård en stor biogasanläggning. Men för Swedish Biogas International är den liten, rentav den minsta. Sin allra största biogasanläggning bygger SBI nu i Jordberga i Skåne, en anläggning som ska ge biogas motsvarande 110 GWh per år.

110 GWh ska jämföras med Hagelsrums biogasproduktion på 3,5 GWh per år. Men Erik Erjeby, Affärsområdeschef Gårdsanläggningar på Swedish Biogas International, säger att det har varit positivt att vara delägare i Hagelsrum.

– Vi driver och samäger anläggningar i alla storlekar, från gårdsnivå till storskaliga. Det ger bra erfarenheter att delta i driften i Hagelsrum, säger Erik Erjeby.

Erik Erjeby
Äger ihop med lantbrukare
SBI projekterar, bygger och driver biogasanläggningar i Sverige och utomlands. De har byggt en anläggning i Michigan i nordöstra USA, och planerar för flera anläggningar i Polen.

I Sverige äger de 50 % av anläggningen på Hagelsrums Gård. En anläggning i Katrineholm deläger de till 51 % tillsammans med lantbrukare som levererar gödsel. Samma koncept gäller en anläggning i Västerås.

I Vårgårda uppför SBI en anläggning åt ett lantbrukskollektiv, och i Mariestad byggs en anläggning som SBI delar på tre tillsammans med Vadsbro växtodling och energikonsulten Triventus.

I Brålanda i Dalsland har SBI levererat två av fyra anläggningar som har länkats ihop med ett ledningsnät till en uppgraderingsanläggning, enligt ett helt nytt koncept. Hela anläggningen kördes igång strax efter årsskiftet 2013.

Egna anläggningar
Andra biogasanläggningar äger och driver SBI själv, såsom anläggningarna i Örebro och Lidköping, som levererar vardera 60 GWh biogas per år.

– 25 % av den biogas som används som fordonsbränsle i Sverige kommer från våra anläggningar. När vi får igång de nya under 2014 kommer vi att stå för 35-40 %, säger Erik Erjeby.

Det finns möjlighet att bygga fler biogasanläggningar som går på gödsel, säger han.

– Men det krävs styrmedel för en fortsatt expansion. Annars blir det i våra grannländer Danmark, Polen osv som vi kommer att se den stora expansionen av biogas i stället för i Sverige, säger Erik Erjeby.

 

Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2013-02-23
Skriv ut
8154779