2013-03-10 Närvärme ger mervärde från skogenFörädling av den egna råvaran – skogen – ger företaget Sollerö timmer flera ben att stå på. Sedan 2010 säljer man färdig värme från egenproducerad flis.
– Hundra hektar skog går inte att leva på om du inte kan förädla den hela vägen. Att bygga timmerhus ger betydligt mer än att sälja skogen på rot. Säljer man flis får man kanske tio kronor per kubik, att själv elda upp flisen och sälja kilowatt-timmar ger bättre betalt, säger Håkan Duhlbo på Sollerö timmer. Lång erfarenhet Sollerö timmer har 20 års erfarenhet av fliseldning i större skala, och skötte som mest driften vid tio anläggningar runt om i bygden. Någon egen panna ägde man dock inte förrän kommunen fattade beslut om att byta ut oljeeldningen i Sollerö skola. Valet föll på Sollerö timmers lösning med lokalproducerade flisvärme.
Egen flis ger säkrare värmeleveranser
– Folk i skogen vill helst prata i ton och kubik, bränslekvalitet är ingenting de bryr sig om och då riskerar man som bränsleköpare att stå där med sjöblöt grotflis med både snö och is i. Jag brukar säga att den som levererar flisen också ska ha nattjouren på pannan, säger Håkan Duhlbo. Genom att flisa själva får Sollerö timmer full kontroll över bränslet. Råvaran får man dels från gallringar och röjningar i den egna skogen. Sedan man drog igång närvärmen har man inte heller sålt någon massaved från faderns 100 hektar stora skog. Sollerö timmer köper också ris och klenved av en stor lokal skogsägare, och köper ibland in brännved från en lokal virkesinköpare. – För att få bästa möjliga kvalitet på flisen vill jag gärna att veden ska ha torkat övertäckt i skogen ett år. Egen hugg för småskalig flisning
Sollerö timmer har en egen traktordriven skivhugg – en bondevariant. Huggen, som kostat ungefär 100 000 kronor, har begränsad kapacitet och flisar upp cirka 10-20 kubikmeter i timmen beroende på råvara. Huggen används för att flisa mindre partier under vår, sommar och höst. Inför vintern lejer man in en större flisare som tar hand om de inköpta högarna direkt ute i skogen. Flisen tranporteras sedan hem till gården, och klarar att lagras under vintermånaderna utan att mögla.
Sollerö timmer arrenderar mark av kommunen, och har byggt närvärmecentralen i direkt anslutning till skolans gamla gymnastiksal. Eftersom anläggningen ligger mitt i samhället var man tvungen att hitta ett flishanteringssystem som inte krävde att stora flishögar utanför bygganden. En nedgrävd tippficka fungerade inte på grund av den bergiga marken. Lösningen bygger på samma princip som de självmatande containrar som finns för lastbilar. –Vi har ingen lastbil men vi har en traktor, så vi byggde helt enkelt en traktorvagn, säger Håkan Duhlbo.
När vagnen är parkerad i centralen matas flisen automatiskt ner i den skruvtransportör som leder vidare mot pannsystemet. Transportören är så pass lång att flisen i skruven räcker under den timme det tar att fylla upp vagnen. Lättskött pannsystem
Anläggningen levererades som helhetslösning av Swebo. Pannan är större än vad som krävs, då man byggt för kommande behov, och idag utnyttjas ungefär 300 av de 500 kW:en . Byggnaden är också stor nog att i framtiden kunna rymma såväl en extra panna som ytterligare en specialbyggd flisvagn.
i kommunens energiplan. Kommunen gick med på att betala en anslutningsavgift som motsvarade en värmepumpsinvestering, och tecknade ett 20-årigt avtal på värmeleveranser till skolan. –Vi står egentligen med en lite för stor investering, men tack vara att avtalet med kommunen löper över låg tid så fick vi kalkylen att gå ihop. Kommunens anslutningsavgift täckte alltså en del av investeringen i själva pannanläggningen och kulvertsystemet. I gengäld betalar kommunen ett fast, och något lägre pris för levererad värme än de kunder som anslutit sig senare. De nya kundernas avtal löper på tre månader. – När det gäller värmeavtal följer vi den mall som fjärrvärmeföreningen tagit fram. Det finns ju ingen anledning att uppfylla hjulet på nytt när det finns bra avtalsmallar att tillgå, säger Håkan Duhlbo. Fler värmekunder välkomna
En kort kulvert av förbinder panncentralen med skolans huvudbyggnad. Avstånden är nästan lika korta till Sollerö timmers övriga värmekunder, det gamla kommunhuset ligger till exempel bara 200 meter söder om centralen. De kort avstånden gör att värmeförlusten i kulverten är liten, men kostnaden för att lägga kulvert blir å andra sidan förhållandevis hög på Sollerön eftersom man måste spränga bort berg för att få ner pex-rören på rätt djup.
|
Se ävenFakta om Sollerö timmers närvärmeanläggning
|