Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten


Från ägg till biogas

Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren berättar i BioenergiBloggen hur de planerar och bygger biogas på Gotland. De är öns största äggproducenter och ska använda bl a uttjänta värphöns och hönsgödsel i biogasproduktionen.

BioenergiBloggen

Det händer mycket i Bro

« Alla inlägg
2011-08-18 12:11:54

   
   
Det händer mycket i Bro ... Bifogar bilder på hur rötkammaren "växer upp". Den byggs alltså uppifrån och ner, kommer att bli runt 20 m hög. Anna har tagit bilderna.

Nedläggning av gasledningen pågår också, Väg och Byggnadsgrus har börjat vid Skogsholm, alltså en bit från Visby. Det läggs alltså ner el också - och rör som man kan blåsa i fiber i, bredband. Verkligen bra utnyttjande när man ändå gräver. 

Jag jobbar just nu med att leta efter tomma gödselbrunnar. Det blir ju en hel del rötrest och det är onödigt att bygga lagring för det eftersom det - tyvärr - finns en hel del tomma gödselbrunnar beroende på att lantbrukare slutar med djurhållningen. I sig väldigt tråkigt, idag ett stort reportage i radion om svinbönderna på Gotland. Slakteriet har sagt upp avtalet med smågrisproducenterna, det finns för mkt smågrisar i förhållande till slaktsvin, vilket ökar slakteriets kostnader för att transportera smågrisar till fastlandet. Man kan verkligen fundera på hur det kommer att se ut framåt med svenskt lantbruk. Skall vi bara förlita oss på importerad mat? Skall inte ta den diskussionen nu, men jag har mkt åsikter ...

Hur som helst så är det stort intresse för rötresten - den är ju ett väldigt bra gödselmedel. Vi försöker just nu  att bedöma vad rötresten kommer att innehålla utifrån det substrat som vi har tillgång till. När vi väl kommer igång blir det ju analys som gäller men nu innan måste vi försöka "räkna fram" vad det kan handla om.

Vad gäller anläggningen så håller tidsramarna. Det skall vara färdigt den 30 sep. Känns tufft men alla inblandade säger att det skall vara klart. Anläggningen skall ju inte vara driftsatt, bara klar att ta i drift.

Idag har vi avlivat höns igen. Skall bära ut dem i eftermiddag. Tycker det går väldigt fort emellan omgångarna, trots att vi har kvar dem i nästan 90 veckor. /Ilse
Kommentarer på Bioenergiportalen modereras. Det innebär att din kommentar visas först sedan den godkänts av en webbredaktör.


Blogg-arkiv

Gå till sida
Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2011-12-13
Skriv ut
8090887