Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten


Från ägg till biogas

Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren berättar i BioenergiBloggen hur de planerar och bygger biogas på Gotland. De är öns största äggproducenter och ska använda bl a uttjänta värphöns och hönsgödsel i biogasproduktionen.

BioenergiBloggen

Anläggningen klar och miljöpartiet på besök!

« Alla inlägg
2011-10-03 22:59:40

Rötkammaren är 22 meter hög

 

Broanläggningen från ovan

Ledningen till Arla blir 8 km

Jag vet inte vad jag fick det där med tisdag ifrån ... Det skulle ju vara klart den sista sep och det var i fredags! Det var också klart - och allt redovisat för länsstyrelsen. Det är mest Arvid som jobbat med den biten - alla fakturor skulle vara betalda etc. Känns helt fantastiskt!

Idag har Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet varit på Gotland. Isabel Enström som är ordförande för Miljöpartiet på Gotland tog kontakt med oss för att höra om vi kunde träffa honom. Magnus och jag har haft en del kontakt med Miljöpartisterna på Gotland, de har varit på studiebesök hos oss i Alva och vi har fått fungera som ngt sorts bollplank för biogasfrågor. Nu ville de att vi skulle träffas och höra våra synpunkter, bl a med anledning av att det inte blev ngn "20-öring" i budgeten för att stödja biogassatsningar.

Vi fick chansen att berätta vår "långa historia", berätta om Arlas satsning på biogas, och passade på att visa anläggningen i Bro. Verkligen roligt att få en klapp på axeln för att man är så fruktansvärt envis ... Vi berättade om hur nära det varit att det inte blivit ngt alls - om "omställningspengar" till oss betodlare som är med, om Anna och Jörgen och samarbetet med Triventus.Om hur svårt det var att ordna finansieringen - trots att Triventus är med.

Det var roligt att prata med Gustav Fridolin, han har helt rätt inställning när det gäller biogas - och också vindkraft. Det är mkt som är lika i utvecklingen av de två energislagen, inte förrän de gröna certifikaten kom blev det fart på vindkraften. Nu behövs "20-öringen" för biogasen, annars kommer det inte att bli ngn större satsning.Fridolin var helt på det klara med att "20-öringen" behövs, och jobbar för att den skall komma till stånd.

Jag skall ordna några bilder - som ni vet har jag problem. Hinner inte lära mig nya program. Men har bett Anders Dahl på Biomil att skicka några bilder. Han har ju varit på plats nästan hela tiden och har ett riktigt bibliotek m bilder./Ilse
Kommentarer på Bioenergiportalen modereras. Det innebär att din kommentar visas först sedan den godkänts av en webbredaktör.


Blogg-arkiv

Gå till sida
Bookmark and Share
Senast uppdaterad: 2011-12-13
Skriv ut
8154761